Ögonblick med Sam Hammarström – vägen till traditionell smed

                                                                                                                                                        Sam Hammarström 25 år

 Jag blev helt trollbunden när jag såg en smed för första gången! Jag var 6 år och blev fascinerad av att det slog gnistor när han hamrade. Det var då jag bestämde mig för vad jag ville göra – jag skulle bli smed! 

Genom Hantverksakademins lärlingsutbildning började jag som lärling på Lundgrens 2010. Jag hade egentligen tänkt mig traditionellt smide, men ville ändå testa för att få bredden. Det var en rolig och lärorik tid. För ett år sedan tog jag steget vidare och började Sätergläntans yrkesutbildning som är en traditionell smidesutbildning på 3 år. Under första året fick vi arbeta med verktygssmide, brukssmide och konstsmide. Vi lärde oss handverktyg och hur järn och stål går att bearbeta med hjälp av olika smidesmetoder. Till viss del fick vi också lära oss moderna metoder för att hänga med i utvecklingen. Hittills har metallurgi varit roligast! Jag har precis börjat mitt andra år. I år kommer vi fördjupa oss och lära oss mer komplicerade grejer. Vi kommer åka på en inspirationsresa och återskapa gamla föremål. Det känns bra och jag är nöjd såhär långt. Jag har redan fått en bra grund att stå på.

Mitt mål är att öppna eget och jobba med privatpersoner. Drömmen är en gård i Dalarna med en lada där jag kan kan ha min verkstaden. Jag trivs i Dalarna och jag gillar traditioner vilket det finns gott om här. Jag är öppen för inriktning, allt från beställningsjobb till massproduktion. Mest gillar jag saker som har en funktion. Smidesjobb finns det gott om så jag får se var det leder! 

sv_SESwedish