Månadsbrev februari 2018

BURUNDIUPPDRAGET HAR BÖRJAT!

Varje minut dör en kvinna runt om i världen på grund av komplikationer i samband med graviditet eller förlossning. Värst drabbat är de centrala delarna av Afrika. Många dödsfall beror på att det saknas transporter mellan hem och förlossningsklinik. Säkra transporter som kan ta sig fram på den afrikanska landsbygden behövs. The Eezer Initiativ försöker lösa detta med hjälp av kostnadseffektiva MC-ambulanser i de mest utsatta områdena. Samtidigt skapar det arbetstillfällen. Det känns fantastiskt att vi på LUNDGRENS är med i detta arbete!

Vad gör vi? Jo, Micke S högg nyligen tag i utmaningen att få fram draget till MC-ekipaget som ska klara en svensk besiktning. Vi började också bygga tre ambulansekipage i platta paket. När de är färdiga ska de slutmonteras i Burundi i början av maj. I Burundi behöver Eezer hjälp av två orädda svetskunniga doers som ska montera dessa på plats med hjälp av lokal personal. Sedan ska ekipagen överlämnas till en klinik.

I mitten av maj planeras också en uppföljningsresa till Kenya där två från LUNDGRENS ska följa med. Under denna resa kommer vi följa upp ekipagen som producerades under pilotfasen. Konstruktionen, IT-systemet och den operativa delen av verksamheten kommer också att utvärderas.

 

DIN SÄKERHET

Vi arbetar i en riskfylld arbetsmiljö med farliga maskiner, buller, tunga lyft, svetsrök m.m. Dessvärre inträffar olyckor ibland. Vi har tagit fram en checklista för riskbedömning för att förhindra olyckor. Innan du påbörjar ett jobb ska du tänka igenom följande punkter:

 • Hur ska jag göra jobbet?
 • Har jag nödvändiga tillstånd och behörigheter för att utföra arbetet?
 • Vad kan gå fel?
 • Vilka åtgärder måste jag vidta för att förhindra en olycka?
 • Har jag rätt skyddsutrustning?
 • Vad ska jag göra om något oförutsett inträffar?

Det är några minuter som är väl investerade och kom ihåg att din säkerhet går alltid först. Vi kommer fortsätta prata om arbetsmiljö, risker och säkerhet i olika forum och jobba med förbättringar för en trygg och säker arbetsplats.

 

REVISION EN 1090

I februari var det dags för det årliga utvecklingsbesöket för fortsatt utveckling och att bibehålla kvaliteten enligt EN 1090. Inga avvikelser rapporterades. Det var roligt att vi fick mycket beröm för den fina ordningen på verkstaden. Det kan vi tacka alla 5 S:are för! Vi vill också rikta ett stort tack till Fuad för det enastående jobb han gör med märkningen och hanteringen av inkommande gods. Vi kommer att ändra strukturen något och tillsätta en grupp som ska jobba med CE-märkta jobb. Detta för att höja kompetensen och kvaliteten ytterligare. Är du intresserad? Prata i så fall med Jimmy eller Richard.

 

LUNDGRENS & EDDINGS

Eddings Smide behöver hjälp med att få fart på försäljningen. Adam kommer därför kliva över dit. Eddings har en enorm utvecklingspotential och bra lagspelare så det ska bli riktigt spännande att följa deras resa tillsammans!

 

MÅNADENS SÄLJARE

Jimmy fick äran att ringa i den nya orderklockan för stora ordrar. Ett pling blev det när han fick hem ett jobb till TL Bygg där vi ska bygga ett nytt bjälklag i en ljusgård. Axel kommer vara ansvarig i projektet och för produktionen som kommer att ske hos oss. De kommer använda hela smidesavdelningen under cirka två veckors tid. Vidare fick Jimmy och Sébastien in ett jobb på 2 glaspartier till Skeppströms Byggnads. Två pling i lilla orderklockan! Grattis!

 

NU FICK DE SÅ DE TEG!

Entresolplanet ville ha tuffare motstånd i 5 S. Lilla verkstaden antog utmaningen och tog hem sin första seger. Tjusigt, vilken fin ordning de skapade i området! Nu är frågan: vilken grupp tar hem nästa 5 S-seger?

 

VÅRA PROJEKT

Det var ett rent nöje att följa med fotograf Johan Bååth ut på stan för att fotografera några av våra jobb. Det är så otroligt många fina och balla jobb som vi gjort genom åren! För att nämna några som vi hann med – köttkylar och inredning i AG:s Köttbutik, vinställ till Magnusson Fine Wine, inredningssmide på Brillo & Luzette, caféinredning på Fabrique, fönsteromfattningar och gallerdurk i undervisningshuset på KTH, dörrar med mässingslister i Konserthuset, plåtväggar i Sturegallerian, spärrkiosker m.m.

 

Vad håller vi på med just nu? I februari fortsatte arbetet i nya akutvårdsbyggnaden där sju personer jobbar för närvarande. Ett nytt PM kom som innebär ännu mer jobb. En stor ståltrappa, MT-stål och tilläggsarbeten väntar. Vidare hjälpte de Mälarvikens Tak och Bygg AB med diverse smidesarbeten till deras bostadsbygge i Spånga. Blå teamet tillverkade och monterade också läderinlindade smidesräcken till Heving & Hägglund. De gjorde avväxlingsbalkar till Brahelund och monterade en trappa i en kontorslokal på Kungsgatan. På Jästbolaget utförde teamet mindre smidesarbeten i deras produktionslokaler. De gjorde också ett stativ till en skorsten på Södermalm. Kv Hilton närmar sig slutet där de monterade trösklar/små ramper till utgångarna.

Gröna teamet fortsatte med partierna på Drottninggatan och till Husfrun. De började med spärrkioskerna till Slussen med tillverkning av två kioskfronter. Teamet gjorde balkongräcken, några små smidesjobb till NHL Snickerier och Lassfolk samt glasramar till CL Specialglas. I mars börjar installationen av glaspartierna till projekt Blicken i Handen.

Röda teamet fortsatte med tillverkningen av säkerhetsdörrarna. Vidare gjorde de glasrack till restaurang Paganini åt Janax Snickerier. De gjorde också små detaljer till Köttbutiken, bland annat en låsanordning till kylskåpsdörrarna. Vidare gjorde de aluminiumdörrar till Östermalms IP och mässinglister till glasmålningar. Gula teamet började med skärmtaket och en trappa till förskolan i Bandhagen. De fortsatte med räckena och handledarna i Nacka och pergolan i Älvsjö. Slutligen gjorde Rizwan ett ovärderligt jobb med alla ritningar och beräkningar i diverse projekt.

 

VERKSTADSCHEFEN INFORMERAR

På verkstaden byggde vi ett gummirum där alla gummilister och tätningsgummi finns samlat och sorterat. Gasförrådet fixades till med grindar och lås. Lastbilen fixades till för att öka hållbarheten med tanke på att vi kör tungt gods.

Aktuella datum i mars 2018

 • Måndag 5 mars Deadline lön
 • Torsdag 8 mars massage kl 06.30-10.30 lunchrummet vån 1
 • Fredag 9 mars kl 13.30 Stormöte
 • Tisdag 13 mars kl 18.00 kursstart svetskurs MMA steg 1 kursledare Nathem Karim
 • Fredag 16 mars kl 13.15 workshop EN 1090 Mötesbordet våning 1 Öppen workshop för dig som vill lära dig mer om CE-märkta projekt och vilka rutiner och lagkrav som gäller
 • Fredag 23 mars löneutbetalning
 • Skärtorsdagen 29 mars arbetstid kl 06.30-13.15 (6 h)
 • Långfredagen 30 mars LEDIGT
 • 5 S – förbättringsfabriken varje fredag kl 13.45
 • Planeringsmöte varje fredag kl 10.00 i stora konferensrummet

 

sv_SESwedish