I tusentals år har vi svarvat smidesdetaljer

Att svarva är en en teknik som funnits genom tusentals år. Svarven är nämligen ett gammalt verktyg som funnits sedan 1300 f.kr. Den används för olika material som exempelvis trä, metall, plast och sten.

Under svarvningen snurrar materialet och ett skärande verktyg förflyttar sig horisontellt, diagnonalt eller parallellt. Verktyget skär bort material från råmaterialet och en ny form skapas. Metallen roterar alltså och genom bearbetning med skärande verktyg skär man fram släta och rundade former.

Den största skillnaden mellan svarvning nu och förr är främst att skärverktygen är av nya material. Dessutom är de flesta maskinerna CNC-styrda idag. CNC betyder Computerized Numerical Control som är ett datorsystem som styr verkstadsmaskiner eller maskiner som programmeras numeriskt. Med hjälp av styrsystemet kan du tillverka komplicerade delar på ett enhetligt och automatiskt sätt.

Smidesdetaljer till bord

Vi använder vår metallsvarv flitigt periodvis. Framförallt använder vi den när vi ska göra smidesdetaljer i aluminium, mässing, stål och koppar. Det tar tid att lära sig hur tekniken fungerar och vad man ska tänka på för att bli en skicklig svarvare. Att vara medveten om vilka risker som finns vid svarvning är också viktigt. Och såklart ger övning färdighet!

Vi har några riktigt skickliga svarvare på Lundgrens. Här är en av dem som svarvar smidesdetaljer till ett bord. En bordsskiva i glas ska ligga ovanpå smidesdetaljerna. Jag är i alla fall mäkta imponerad av delarna som han skapar med svarven!

Se när Nasim svarvar på Tik Tok
Svarvade smidesdetaljer till bord
Små smidesdetaljer
svarvade midesdetaljer
Smidesdetaljer
Svarvade smidesdetaljer
Detaljer som svarvats till ett bord

***************************************************************************

LUNDGRENS SMIDE – Smide & glas sedan 1952

Lundgrens Smide erbjuder det mesta inom stål-, glas- och smideskonstruktioner till både byggföretag och privatpersoner. Vi gör det mesta inom byggnadssmide, glas- och metallpartierinredningssmide och servicesmide och anordnar även svetskurser. Vi har riktat in oss på smiden och glasjobb där vi kan bidra med vår kompetens och också ge förslag till tekniska lösningar. Vår ambition är att alltid leverera bra projekt till en nöjd kund.

 Vi har fullt utrustade verkstäder i Bromma och Järfälla och kan därför ge bra och snabb service. Över 50 personer jobbar hos oss.  

Du kan följa oss på våra sociala medier:

FACEBOOK

LINKEDIN 

INSTAGRAM

Tik-Tok

Hör gärna av dig om du vill ha ett kostnadsfritt förslag. Du kan också skicka din förfrågan till anbud@smide.com eller fylla i detta formulär. Om du vill prata med någon av våra projektledare kan du ringa oss på 08-684 118 00.

sv_SESwedish