Roland Andersson kund och husbåtsbyggare

Idén kom redan en sommar när jag var 8-10 år.  Jag och min kompis var på badplatsen och vi tyckte att det var så långt till affären. Så vi tänkte att vi skulle bygga en flotte som vi kunde sälja glass på. Vi började bygga flotten av tunnor, men det blev inte så mycket mer av den idén… För cirka 15 år sedan byggde jag min första husbåt. Den var något mindre än den jag bygger nu. Jag hade den några år i Siljan innan jag sålde den. Efteråt saknade jag båten så jag bestämde mig för att bygga en ny.

Jag har ritat båten själv och det är en husbåt med villastandard. Tanken är att jag ska bo på båten året om. Jag drog igång med båtbygget den 13 november 2016 och nu är ca 80-85 % av båten färdigt. Det var mycket jobb i början. Bara att skapa en plats för båtbygget var en del arbete. Allt måste bli rätt för att båten ska kunna sjösättas. Till exempel ska allt material (takpapp, spackel m.m.) vägas för att det ska bli jämvikt i båten.

Båten har en boendeyta på 78 kvm + en takterrass på 130 kvm. Båten har en salong med styrhytt och kök, ett sovrum, två gästrum, två badrum och ett installationsrum. Båten väger 20 ton och kommer ha en utombordare på 225 hk. Den kommer kunna gå ca 7 knop.  Nu återstår taket, spackling och målning, golvläggning, installationer, terrassen, vitvaror m.m. innan sjösättning.

Det har varit mycket jobb, men roligt! Jag gillar problemlösning! Jag kastar pengarna bokstavligen i sjön! Men, jag kommer vakna med sjöutsikt varje dag. Tröttnar jag på utsikten kan jag alltid vända på båten!

sv_SESwedish