På besök på en klinik i nord östra Burundi

Richard och Lars Klingsbo besöker kliniker i Burundi för att följa upp användandet av Eezers motorcykelambulansvagnar. Här kommer en uppdatering från besöket.

På kliniken i Burundi

Denna klinik har inte haft möjlighet att få hit gravida kvinnorna tidigare. Varken för checkups eller vid förlossning. Anledningen är den oländiga terrängen i bergen. Men sedan kliniken fick en Eezerambulansvagn transporterar de i stort sett samtliga kvinnor till kliniken. 

Kliniken får cirka 15 dollar per förlossning vilket innebär ökade intäkter. Eezervagnen blir därför ”affärskritisk” och tas om hand på bästa vis. 

Francoise på Cepbu (som driver klinikerna) har tillsammans med Eezer och sina kollegor på klinikerna skapat en organisation för att marknadsföra ambulansvagnen. De är ute i byarna och presenterar vagnen vilket i sin tur skapar en trygghet hos kvinnorna. De blivande mödrarna får ett nummer som de kan ringa när de vill bli hämtade till kliniken eller om det händer något oförutsett. Vagnarna används dagligen och transporterar hundratals kvinnor varje år. Det kommer därför på sikt att bli en synbar skillnad vid mätning av mödradödligheten i regionen. 

En Eezerbaby

Med hjälp av Francoises får Eezer en organisation kring Eezervagnen som gör att vagnarna blir använda på bästa vis. Ett hack kurvan kommer kunna ses! Då blir det en en reproducerbar modell för hur Eezer ska placera ut vagnarna i resten av Burundi. Richard tror att de behöver få ut cirka 250 stycken motorcykelambulansvagnar. Just nu finns det snart 30 på plats. När Eezer intar Kongo gissar Richard att behovet är minst tio gånger större.

Fakta

Mödradödligheten är stor i många delar av världen. I Kenya dör 400 av 100 000 mödrar i samband med graviditeten, samma siffra i Sverige är 4. FN:s mål är att mödradödligheten i världen ska minska till 70 dödsfall per 100 00 förlossningar till 2030.

Eezer Initiativet är ett svenskt nätverk av individer, organisationer och företag som aktivt samarbetar för minskad mödradödlighet på den afrikanska landsbygden. Det saknas ofta transportmedel till sjukvården och det försöker Eezer lösa med hjälp av mc-baserade sjuktransporter. Dessa mc-ambulansvagnar ska klara den svårframkomliga terrängen på den afrikanska landsbygden. MC-vagnarna togs fram i samarbete med företagen Industriverktyg, Lundgren Smide och Devex Mekatronik. Målet är att konstruktionen ska vara enkel att tillverka lokalt.

I dag rullar flera mc-ambulanser i bland annat Kenya och Tanzania redo för att snabbt transportera gravida kvinnor till närmaste klinik när det är dags att föda. Målet i pilotfasen 2017-2018 är att leverera 30 ekipage i Kenya, Tanzania, Uganda, Burundi och Kongo. Baserat på de erfarenheterna är målet i fas två att tillverka ytterligare 300 ekipage. Förutom att rädda liv finns målet att ska skapa arbetstillfällen.

Finansieringen av projektet sker dels genom frivilliga insatser av både enskilda och företag, dels genom gåvor, månadsgivare och företagssponsring. För de som vill engagera sig i Eezers arbete ordnar Eezer resor där man får se och uppleva verksamheten på plats. Man kan välja att åka motorcykel eller bil.

För mer information om Eezer, gå in på www.eezer.org

********************************************************
LUNDGRENS SMIDE – Smide & glas sedan 1952
Att leverera ett bra projekt till en nöjd kund!

Lundgrens Smide erbjuder det mesta inom stål-, glas- och smideskonstruktioner till både byggföretag och privatpersoner. Vi gör det mesta inom byggnadssmide, glas- och metallpartierinredningssmide och servicesmide och anordnar även svetskurser. Lundgrens gör gärna avancerade smiden och glasjobb där vi bidrar med vår kompetens och ger förslag till tekniska lösningar. Och, du har väl inte missat våra storsäljare bak/pizzastål och grillpress?
 Vi har fullt utrustade verkstäder i både Bromma och Järfälla och kan därför ge bra och snabb service. Över 50 personer jobbar hos oss.  


Du kan följa oss på våra sociala medier:
FACEBOOK
LINKEDIN 
INSTAGRAM
Tik-Tok

Vill du ha hjälp? 

Då ska du höra av dig så får du ett kostnadsfritt förslag. Du kan också skicka din förfrågan till anbud@smide.com eller fylla i detta formulär. Om du vill prata med någon av våra projektledare går det även bra att ringa oss på  08-684 118 00.

Jobba hos oss? Vi har alltid plats för skickliga projektledare och smeder med med rätt inställning. Här kan du se vad vi söker just nu.KATEGORIERNYHETERRedigera”Ha en trevlig Kristi Himmelfärd! Våra öppettider”KATEGORIEREEZERNYHETERÖGONBLICKRedigera”En hälsning från Afrika”

sv_SESwedish