En hälsning från Afrika

I måndags landade Richard Lundgren och Eezers eldsjäl Lars Klingsbo i Bujumbura i Burundi. Lars har varit där många gånger och för Richard är det hans tredje resa. Under veckan ska de följa upp både tillverkning och användning av ambulansvagnarna. De ska också föra diskussioner kring hur Eezer ska skala upp projektet med Kongo i sikte.

En hälsning

Här kommer en hälsning från Richard på plats i Bujumbura.

“Är i Bujumbura denna vecka för en sammankomst på EEzer-gängets initiativ med två organisationer från Kongo och vår partner Cepbu i Burundi. Eftersom Gänget i Burundi har lyckats få ut vagnarna i drift så snabbt är idén att redan nu börja planera för att leverera våra mc-ambulanser i Kongo. 

För er som inte känner till EEzer är vi ett gäng entusiaster med Lars Klingsbo i spetsen som levererar mc-ambulanser i otillgängliga områden. I dessa områden är det uppemot 2 per 1000 födslar som resulterar i att modern dör och en stor orsak är att de inte tar sig till kliniken eftersom det saknas framkomliga vägar. 

Vi har snart 50 ekipage i olika delar av Afrika och nu går vi in i nästa fas när vi lärt oss var de gör störst nytta.

Vi kommer ägna veckan åt att åka ut och studera några av ekipagen vi har i drift här för att de Kongolesiska representera ska se hur de kan passa in i deras kliniker. Det är läkare, sköterskor och direktörer från en systerorganisation i Kongo som representerar nära 200 kliniker på landsbygden. Bl.a är en av dr Mukweges närmaste medarbetare med (nobelpristagare och föreståndare på Panzi kliniken.)

Om det blir som vi tror att vi ser, att vagnarna kan komma till nytta i Kongo, är en möjlig väg att starta en pilotstudie. Att skicka två vagnar till 2 kliniker från Bujumbura som ligger när gränsen. Vår gissning utifrån tillgänglig statistik är att det krävs mellan 1000 och 10 000 ekipage för att säkerställa trygga transporter till klinikerna i Burundi. 

Med effektiv lokal produktion bör det gå att göra dem för 5-600 dollar per enhet . Motorcyklar kostar där omkring 1400 dollar. 

Kontakta gärna mig eller Lars om du eller någon du känner har idéer om hur vi kan finansiera fler ekipage. Eller har möjlighet att hänga med på någon av våra uppföljningsresor. 

Återkommer med fler uppdateringar från  veckans sammankomster om vad vi kommer fram till.”

Eezer Burundi
Diskussioner kring Eezer pågår

Mer om Burundiuppdraget

Första gången Lundgrens åkte till Burundi var i oktober 2018. Då var Richard och smeden Elvis på plats för att utbilda lokal befolkning att bygga Eezers ambulansvagnar. Under våren 2021 skickade Eezer ner en container med material och utrustning för att kunna sätta upp en verkstad och bygga 50 st vagnar. När containern var på plats började den lokala befolkningen att bygga några vagnar.

För att få igång produktionen och att kvalitetssäkra vagnarna åkte ett gäng ner i augusti 2021. De ställde i ordning verkstaden och arbetade tillsammans med det lokala teamet för att få igång en rationell produktion. Hösten 2019 åkte man ner till Burundi för att sätta upp en liten verkstad för att tillverka 48 ambulansvagnar lokalt. 

Eezer i Brundi 2021
Elvis i Burundi
Burundi 2018

Lästips

Att rädda liv

Under en uppföljningsresa till Kenya i maj såg man att att vagnarna används flitigt. Att antalet gravida kvinnor som kommer till klinikerna har ökat. Det är dock svårt att mäta hur många liv vagnarna faktiskt räddar. Men, ekvationen är rätt enkel. Mödradödligheten är ett stort problem och transporterna till klinikerna är en flaskhals. Ju fler vagnar som kommer i drift desto fler liv räddas! Och på längre sikt kommer det att synas i statistiken över mödradödligheten. 

För att komma dit behöver Eezer material till fler vagnar, köpa in motorcyklar, utbilda förare, hitta lokala samarbeten, följa upp ekipagen e.t.c. Alla som vill får vara med och bidra. Antingen genom ekonomiska bidrag eller praktiska insatser. Besök gärna Eezer för mer information. Och, kontakta Lars eller Richard om du vill veta mer eller vill hjälpa till. Jag lovar det är en obeskrivlig känsla att vara med och göra världen lite bättre!

********************************************************
LUNDGRENS SMIDE – Smide & glas sedan 1952
Att leverera ett bra projekt till en nöjd kund!

Lundgrens Smide erbjuder det mesta inom stål-, glas- och smideskonstruktioner till både byggföretag och privatpersoner. Vi gör det mesta inom byggnadssmide, glas- och metallpartierinredningssmide och servicesmide och anordnar även svetskurser. Lundgrens gör gärna avancerade smiden och glasjobb där vi bidrar med vår kompetens och ger förslag till tekniska lösningar. Och, du har väl inte missat våra storsäljare bak/pizzastål och grillpress?
 Vi har fullt utrustade verkstäder i både Bromma och Järfälla och kan därför ge bra och snabb service. Över 50 personer jobbar hos oss.  


Du kan följa oss på våra sociala medier:
FACEBOOK
LINKEDIN 
INSTAGRAM
Tik-Tok

Vill du ha hjälp? 

Då ska du höra av dig så får du ett kostnadsfritt förslag. Du kan också skicka din förfrågan till anbud@smide.com eller fylla i detta formulär. Om du vill prata med någon av våra projektledare går det även bra att ringa oss på  08-684 118 00.

Jobba hos oss? Vi har alltid plats för skickliga projektledare och smeder med med rätt inställning. Här kan du se vad vi söker just nu.KATEGORIERNYHETERRedigera”Ha en trevlig Kristi Himmelfärd! Våra öppettider”

sv_SESwedish